Examens

Examen – Theorie

vanaf 16,5 jaar of ouder kun je theorie-examen doen. Op het examen krijg je 50 meerkeuze en open vragen met een bedenktijd van 10 seconden per vraag.

Om te slagen moet je minimaal 44 vragen goed beantwoord hebben. Het gehele theorie-examen duurt ongeveer één uur plus wachttijd voor de uitslag. Als je examen gaat doen moet je je op het examencentrum legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (identiteitsbewijs of paspoort).

Let op: Het theoriecertificaat is één jaar geldig!
Op het praktijkexamen moet je je theoriecertificaat laten zien.
Mocht je vragen hebben tijdens het leren, kun je je instructeur natuurlijk altijd bellen. Mocht het echt niet lukken met de theorie, dan zijn er altijd andere mogelijkheden, overleg hierover met je instructeur.

AANVRAGEN THEORIE EXAMEN 0900 2270227
Je hebt het volgende nodig voor het theorie-examen bij het CBR:

 • Geldige legitimatiebewijs
 • Theoriekaart (te verkrijgen bij CBR)
 • Een recente pasfoto (gezicht recht van voren gefotografeerd waarbij beide oren zichtbaar moeten zijn)
 • Om te beginnen met praktijk lessen (rijbewijs B) hoef je niet perse je theoriecertificaat te hebben. Echter hoe beter je de regels snapt, hoe meer tijd en aandacht je in andere dingen kunt steken.

 

Tussentijdse Toets

Ongeveer halverwege je opleiding kun je een “Tussentijdse Toets” afleggen bij het CBR. Je raakt hierdoor gewend aan de manier waarop een examen wordt afgelegd. De examinator beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij/zij neemt alles onder de loep wat bij een echte examen ook getoetst wordt. Je instructeur rijdt mee.

Na afloop van de toets krijg je van je examinator en instructeur een advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken. Op deze manier kan je heel gericht je rij opleiding afronden. De grote voordelen van de tussentijdse toets zijn dat je vrijstelling kunt verdienen voor bijzondere verrichtingen en dat je alvast werkt aan de examensituatie en op deze manier wordt er ook al een stukje nervositeit weggenomen. Bovendien is er uit onderzoek gebleken dat de tussentijdse toets de kans op slagen aanmerkelijk vergroot.

Wanneer je deelneemt aan de tussentijdse toets moet je de volgende documenten overhandigen:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • het theoriecertificaat
 • oproepkaart

 

Praktijk examen

Als je klaar bent met je opleiding, dan is het tijd om je praktijk examen aan te vragen. Voordat we dit kunnen doen moet je wel eerst je theorie examen behaald hebben.

Het examen wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Je doet examen in de lesauto waarin je altijd gelest hebt. Het examen bestaat uit alle onderdelen die je tijdens je lessen bij Autorijschool Motivatie hebt behandeld met meestal twee bijzondere verrichtingen. Als je je examen goed hebt doorlopen, dan krijg je een rijvaardigheids bewijs. Met dit rijvaardigheidsbewijs ga je naar het gemeentehuis in je woonplaats waar je rijbewijs in orde wordt gemaakt. Dit is niet zonder kosten, deze verschillen echter per gemeente.

Voor het aanvragen van het praktijk examen heb je nodig:

 • Een recente pasfoto (gezicht recht van voren gefotografeerd waarbij beide oren zichtbaar moeten zijn)
 • Persoonsgegevens
 • Een BSN nummer (burger service nummer / sofinummer)

Als je examen gaat doen dan heb je de volgende documenten nodig:

 • Een recente pasfoto
 • Een oproepkaart Een medische verklaring
 • Een geldige theoriecertificaat
 • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs.